Æbler kan hjælpe med at holde din hud sund, tabe dig og fremme fordøjelsen
Æbler er en af de mest populære frugter på grund af deres overkommelige pris, smag og sundhedsmæssige fordele.
Undersøgelser viser, at æbler kan forbedre det generelle helbred og hjælpe med at forebygge mange kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme og diabetes, skriver Verywellhealth. De har en imponerende næringsstofprofil, der omfatter vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter. Ernæringsekspert Brittany Lubeck har listet alle fordelene ved at spise denne frugt dagligt.
1. Beskytter mod celleskader
Æbler er rige på antioxidanter, som hjælper med at beskytte kroppens celler mod skader. Undersøgelser viser, at regelmæssig indtagelse af æbler kan øge antioxidantaktiviteten i kroppen. Antioxidanterne i æbler kan neutralisere reaktive oxygenarter (ustabile molekyler, der bidrager til celleskader), hvilket reducerer risikoen for visse sygdomme som f.eks. hjertesygdomme.
Antioxidanter i æbler:
- C-vitamin
- E-vitamin
- Polyfenoler
- Flavonoider
2. Reducer risikoen for hjertesygdomme
Undersøgelser viser, at polyfenoler og fibre i æbler kan reducere risikoen for hjertesygdomme ved at forbedre det samlede kolesterolniveau. Æbler kan have antiinflammatoriske virkninger, der hjælper med at beskytte hjertet. Kostfibre i æbler menes at reducere inflammation og risikoen for hjertesygdomme samt at forbedre tarmmikrobiomets sundhed.
3. Hjælper dig med at kontrollere din vægt
Æbleforbrug hjælper med at opnå det anbefalede indtag af frugt og grønt og er også forbundet med bedre vægtkontrol.
4. Kan forebygge diabetes
Hele æbler menes at bremse fordøjelsen og dæmpe blodsukkerreaktionen på grund af deres indhold af antioxidanter og fibre. Antioxidanterne i æbler menes også at hjælpe med at forebygge type 2-diabetes ved at reducere frie radikaler og sænke blodlipidniveauet. Undersøgelser viser, at æbler sænker blodsukkerniveauet umiddelbart efter indtagelse.
5. Forbedre fordøjelsen
Kostfibrene og polyfenolerne i æbler fungerer som præbiotika, der fremmer væksten og sundheden af de „gode‟ bakterier i tarmen. Fibre er også en vigtig energikilde for bakterierne i tarmen, hvilket er afgørende for en normal fordøjelse.
6. Fremme knoglesundheden
Kalium og calcium i æbler er forbundet med en lavere risiko for osteoporose (nedsat knoglemasse og knoglemineraltæthed). Højere frugtindtag har vist sig at reducere risikoen for knoglebrud. Øget indtag af frugt og grøntsager kan også forbedre knoglemineraltætheden.
7. Bevar vandbalancen
Æbler består af 80-89 % vand og kan hjælpe dig med at holde dig hydreret. Æbler indeholder også elektrolytter, som er vigtige for at opretholde kroppens vandbalance. Elektrolytter i æbler omfatter:
- Calcium
- Kalium
- Magnesium
- Natrium
Selvom æbler kan bidrage til den samlede hydrering af kroppen, bør de ikke være den eneste kilde til vand.
8. Hold din hud sund
Næringsstofferne i æbler kan understøtte en sund hud. I en undersøgelse rapporterede voksne kvinder, der tog æblepolyfenoltabletter, om betydelig forebyggelse af hudpigmentering forårsaget af ultraviolet stråling.
Noget tyder på, at æbler kan hjælpe med at forebygge rødme i huden forårsaget af niacin.