Det er vigtigt at huske balance og mådehold for at få flest mulige fordele uden at skade din krop
Tørret frugt betragtes ofte som den perfekte snack for dem, der holder øje med deres kost. De indeholder vitaminer, mineraler og fibre og er et naturligt alternativ til slik. Men er de virkelig så sunde, som de ser ud til ved første øjekast, siger RBC-Ukraine.
Hvorfor kan tørret frugt være farligt?
Den største myte er, at tørrede frugter er meget sunde, og at man kan spise dem så meget, man vil. Det er slet ikke sandt. Når vi spiser frisk frugt, skaber vandet og fibrene hurtigt en mæthedsfornemmelse, som hjælper med at undgå overspisning. Men under tørringsprocessen fordamper fugten fra frugten, men koncentrationen af sukker og kalorier øges mange gange.
F.eks. indeholder 100 g friske vindruer kun 70 kcal, mens 100 g sultanas indeholder over 300 kcal og over 65 g kulhydrater.
Det er endda mere end i nogle chokoladebarer. Når man tænker på, at tørrede frugter er mindre i volumen end deres friske modstykker, er det meget nemt at spise mere, end man har brug for. Det kan føre til et skjult kalorieoverskud og vægtøgning, især hos folk med en stillesiddende livsstil.
Desuden indeholder industrielle tørrede frugter ofte ekstra sukker, konserveringsmidler (især svovldioxid) og endda farvestoffer, som kan forårsage allergiske reaktioner og fordøjelsesproblemer.
Hvad er den rigtige måde at indtage tørret frugt på?
- Spis med måde
- Den optimale portion er 30-50 g pr. dag.
- Kombiner med proteiner og fedt
- Nødder, yoghurt naturel eller hytteost kan hjælpe med at bremse optagelsen af sukker og forhindre blodsukkerstigninger.
- Vælg naturlige alternativer
- De bedste tørrede frugter indeholder ikke tilsat sukker, kunstige konserveringsmidler og farvestoffer.
Tørret frugt er ikke en fjende af en sund kost, men det er heller ikke den perfekte snack. Det er vigtigt at huske balance og mådehold for at få de maksimale fordele uden at skade din krop.