Er det muligt at spise lakseskind: Eksperter har sat navn på alle de nyttige egenskaber ved rød fisk

Foto: fra åbne kilder

Rød fisk er ikke kun lækker, men også utrolig sund

Rød fisk (især laks) er et af de mest næringsrige kødtyper, du overhovedet kan inkludere i din kost. Det indeholder antioxidanter som selen, der beskytter cellerne mod skader, samt et væld af vitaminer og mineraler, skriver USA Today.

Ifølge det amerikanske landbrugsministerium indeholder laks calcium, folat, B12-vitamin, niacin, magnesium, fosfor, kalium og A-, C- og E-vitamin. Disse næringsstoffer kan forbedre søvnkvaliteten, styrke immunforsvaret, gøre knoglerne stærkere og understøtte øjnenes sundhed.

Laks er også en fremragende kilde til omega-3-fedtsyrer, som har antiinflammatoriske egenskaber, forbedrer hjerte-kar-sundheden og reducerer risikoen for hjerteanfald, arytmi, slagtilfælde og forhøjet blodtryk, siger klinisk ernæringsekspert Wilson Sanchez.

„Regelmæssig indtagelse af omega-3 kan også forbedre humøret, forbedre den kognitive funktion og hukommelsen og reducere risikoen for demens og Alzheimers sygdom,‟ siger han.

Hvor meget protein er der i laks?

Ud over de mange andre sundhedsmæssige fordele er laks også en fremragende kilde til magert protein. Laks indeholder 17,3 gram protein i 85 gram, hvilket gør den sammenlignelig med kylling i sin evne til at give det daglige indtag af dette makronæringsstof.

Tilstrækkeligt protein er afgørende for et stærkt immunsystem, blodsukkerkontrol og sundt hår, hud og negle.

„Protein hjælper med at opbygge og vedligeholde muskelmasse og hjælper med at reparere væv,‟ bemærker ernæringsekspert og forfatter til The Sports Nutrition Playbook, Amy Goodson.

Desuden gør den høje proteinværdi laks til en meget mættende spise.

Hvorfor du ikke kan spise meget laks – de største ulemper

Laks er ikke kun en kilde til gavnlige stoffer, men også en fisk, der indeholder nogle skadelige metaller, især når det drejer sig om vildlaks. Det er især værd at huske på, at alle fisk indeholder kviksølv, og laks er ingen undtagelse. Over tid kan kviksølv ophobe sig i kroppen og give problemer med hjernens udvikling, især hos gravide og børn.

Heldigvis er risikoen for alvorlig ophobning af kviksølv lav, medmindre man indtager fisk i for store mængder.

En anden nuance er det høje natriumindhold i konserveret og røget laks. Hvis disse produkter indtages ofte, kan de føre til forhøjet blodtryk og hjerteproblemer. Desuden har laks på grund af sit indhold af fiskeolie antikoagulerende egenskaber, som kan gøre blodet tyndere. Derfor bør folk, der tager medicin som f.eks. aspirin, konsultere en læge, før de inkluderer laks i deres kost.

Om at flå rødfisk – fordele ved lakseskind

Fordelene ved laks øges, når den indtages med skindet. Eksperter hævder, at lakseskind ikke kun er spiseligt, men også indeholder en højere koncentration af omega-3-fedtsyrer.

En anden fordel ved skindet er dets højere indhold af sunde fedtstoffer. „Skindet er det yderste lag af fisken, som fungerer som et lager for fedtstoffer, der hjælper med at regulere kropstemperaturen i koldt vand. Disse fedtstoffer, herunder docosahexaensyre (DHA) og eicosatetraensyre (EPA), er afgørende for hjerte- og hjernesundhed,‟ forklarer Goodson.

Hvis det at spise skindet gør fisken mindre appetitlig, anbefaler eksperterne dog, at man fjerner skindet, tilbereder det separat og spiser det som en særskilt ret. Sprødstegt lakseskind har en tekstur, der minder om bacon, men er fri for skadelige ingredienser.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lukket Land | Blog