Mørk chokolade indeholder som regel mindre sukker end mælkechokolade. Men børn kan ikke altid lide det
Mørk chokolade er kendt for sine sundhedsmæssige fordele, da den indeholder antioxidanter og gavnlige spormineraler. Men er det sikkert for børn? Det skriver websitet Huffpost.
Kan børn få mørk chokolade?
Ernæringseksperten Amy Reed afslørede, at mørk chokolade indeholder koffein. Nærmere bestemt indeholder 30 gram af et produkt med 60-69 % kakao 24 mg koffein. Det er omtrent den samme mængde som en kvart kop kaffe.
Små mængder tolereres sandsynligvis godt. Men store mængder kan give bivirkninger, der ligner dem, som voksne oplever, når de indtager for meget koffein: søvnbesvær, rastløshed, diarré, opkastninger og øget hjertefrekvens og blodtryk.
Som stimulerende middel har koffein ofte en stærkere effekt på voksende kroppe end på voksne. Voksne bør begrænse deres koffeinindtag til 400 mg om dagen. Mens børn bør begrænse det helt.
Sunde daglige grænser for koffein efter alder er blevet offentliggjort:
- børn i alderen 4-6 år: mindre end 35 mg
- børn i alderen 7-9 år: mindre end 55 mg
- børn i alderen 10-12 år: mindre end 85 mg
- børn på 13 år og derover: mindre end 2,5 mg pr. kg kropsvægt
- voksne: mindre end 400 mg
Kulsyreholdige drikke, energidrikke og andre typer slik og søde sager indeholder også koffein.
Hvilken slags chokolade skal man give til børn?
Mørk chokolade indeholder normalt mindre sukker end mælkechokolade. Men børn kan ikke altid lide den, fordi den ikke er så sød og cremet.
Tjek varedeklarationen, og vær opmærksom på mængden af sukker og kalorier i den chokolade, du vælger til børn. Mørk chokolade med en lavere procentdel kakao indeholder sandsynligvis mindre koffein og vil være mere sikker for mindre børn.
Mørk chokolade har en tendens til at indeholde flere antioxidanter og jern. Mens mælkechokolade indeholder mere calcium.
„Hvis du spiser det med måde, er der nok ikke den store forskel på mørk chokolade og mælkechokolade,‟ siger ernæringseksperten.
Undgå chokolade med palmeolie, kunstige smagsstoffer og store mængder sukker. Det er bedre at vælge økologisk chokolade eller alternativer med en naturlig sammensætning.
Hvid chokolade er ikke et godt valg. Den indeholder ikke kakaopulver, men består hovedsageligt af kakaosmør, sukker og mælk, så den har kun få sundhedsmæssige fordele.